Soho House Istanbul | Palazzo Corpi

soho house istanbul


In 1873, Ignazio Corpi, a powerful Genoese shipbuilder in what was then known as the European quarter of Constantinople, commissioned a palatial residence bearing his family’s name. He engaged Italian architect Giacomo Leoni, who set about importing marble from Carrara for the flooring and facings and Piemonte rosewood for the doors and window frames. Famous artists of the day were invited to create the wall paintings depicting Greek mythological scenes in the entrance hall and on the ceilings of the Great Hall. The building took nine years in total to complete.
Following Iganzio’s death, his nephews leased the building to the American ambassador, John G.A. Leishman. From 1906, it served as the U.S. embassy and residence, and then the US consulate general from 1937 to 2003. In 2014, Soho House began extensive restoration work on the Palazzo, returning it to its former glory.
soho house istanbul
Güçlü bir Cenevizli gemi imalatçısı olan Ignazio Corpi, 1873 yılında Konstantinopolis’in Avrupa yakası olarak bilinen bölgesinde ailesinin ismini taşıyacak görkemli bir ikametgâhın inşaası için talimat verdi. Projenin İtalyan mimarı Giacomo Leoni, Piemonte gül ağacından kapı ve pencere çerçevelerinden, yerler için Carrara mermerine kadar malzemelerinin çoğunu İtalya’dan getirtti. Yunan mitolojisinden sahneleri tasvir eden, giriş salonundaki olağanüstü duvar resimleri ile beraber büyük merdiven üzerinde ve The Great Hall’da yer alan çarpıcı tavan resimlerini yapmak için ünlü sanatçılar işe alındı. Binanın inşaası toplamda 9 yıl sürdü.
Ignazio’nun ölümünden sonra, yeğenleri ilk başta binayı Amerikan büyükelçisi John G.A. Leishman’a kiraladı. 1906 sonrasında ABD büyükelçiliği ve rezidansı olarak, 1937’den 2003 yılına kadar da ABD konsolosluğu olarak kullanıldı. 2014 yılında ise Soho House yoğun bir restorasyon çalışması ile Palazzo Corpi’yi eski görkemine kavuşturmak üzere çalışmaya başladı.

soho house istanbul

















soho house istanbul
Tuna Tonya