PyeongChang 2018 Kış Olimpiyatları Pavilyonu | Güney Kore

Asif Khan, 2018 Kış Olimpiyatları için simsiyah bir pavilyon tasarladı.

Asif Khan'ın, Güney Kore'de gerçekleşecek olan Pyeongchang Kış Olimpiyatları için tasarladığı bina için, "dünya üzerindeki en koyu renk bina" tanımlaması yapılıyor.


İngiliz mimar, 10 metre yüksekliğindeki bu geçici yapının sprey boyamasında, ışığın yüzde 99'unu absorbe etme özelliğine sahip bir madde olan Vantablack VBx2 kullandı.

Vantablack VBx2, İngiliz sanatçı Anish Kapoor'un 2016 yılında tartışmalara yol açarak tüm telif haklarını aldığı Vantablack pigmentlerinin, sprey haline getirilmiş bir versiyonu.





Yapının dört bir yanına çubuklar ile tutturulan minik ışıklar ile simsiyah binada yıldız ışıltısı etkisi yaratmak amaçlanmış.



Vantablack VBx2 isimli sprey boya, kullanıldığı yüzey üzerinde oluşturduğu yoğun ve aşırı koyu bir siyah tonuna sahip olması nedeniyle, boyanın altında yer alan yüzeyin insan gözü ile algılanmasını imkansız kılıyor.




Vantablack VBx2'nin ışığı absorbe etme özelliği ise, cephede ışık oyunları ile yüzeyin ve ışık çubuklarının algılanmasını engellemeye yarıyor.

Mimar Asif Khan, uzay boşluğu kadar siyah bir bina ortaya çıkarma amacı malzeme araştırması yapar iken denk geldiği Vantablack'in bilim adamları ile 2013 yılından beri görüşerek VantablackVBx2'yi geliştirtiyor.









Khan ve Vantablack'in ilk ortak çalışması 2015 yılında, Milan Expo 2015 için açılan yarışmaya tasarım teklifi verdikleri ve tasarımın finale kaldığı, UK Pavilyon için olmuştu.



PyeongChang Kış Olimpiyatları Pavilyonu Hakkında:
İşveren: Hyundai Motor
Mimar: Asif Khan
Ana Yüklenici: Hyundai Motor Mühendislik