US Bank Stadyumu | 52. Super Bowl | Minnesota

Amerika'nın en populer spor karşılaşması olan Super Bowl, önümüzdeki hafta Minnesota'da açılı bir geometriye sahip, çinko kaplama cepheli ve çatısı plastik kaplı stadyum binasında gerçekleşecek.

Stadyumun ev sahibi National Football League (NFL) üyesi futbol takımı,  Minnesota Vikings. 167 bin metre kare alana sahip US Bank Stadyumu, aynı zaman da konserlere, kongrelere, okulların atletik spor karşılaşmalarına ev sahipliği yapan alanlara sahip.



Stadyum, 66,200 kişilik oturma alanı ile bu sene 2 Şubatta gerçekleşecek olan, Amerika'nın en önemli futbol karşılaşması olarak kabul edilen, 52. Super Bowl'a ev sahipliği yapacak. Alanda gerçekleşecek olan, The Philadelphia Eagles ile New England Patriots karşılaşmasının en çok izlenen spor karşılaşması olacağı tahmin ediliyor.

Bina 15 hektar bir araziye üzerine kurulu. Çelik bina tasarımı ise, bölgenin İskandinav kültürü etkisinin ve arazinin topoğrafik özelliklerinin birer yansıması.







Bina tasarımı, Amerika merkezli, uluslararası ofisleri olan HKS firmasına ait. Tasarım esnasında, iklim, kültür, şehir dokusu gibi faktörleri ön planda tutarak yola çıkmış olmalarının yanısıra, aynı zamanda çizimlerde binanın yanındaki St. Anthony şelalesinin buz formlarından ve Viking kayıklarından da ilham alınmış.




Dış cephesinde, koyu renk çinko kaplama ile cam giydirme yer alıyor. Batı cephesinden bakıldığında ise, açılı görünüşü, Viking gemilerini anımsatacak şekilde tasarlanmış.

Binanın bir diğer göze çarpan detayı ise, The Legacy Gate isimli kapısı. Beş adet, dönen cam kapıdan oluşan The Legacy Gate boyutları 22-29 metre arası değişen camlar ile oluşturulmuş. Kapılar stadyumu yanındaki üstü açık toplanma alanına bağlıyor.



Binanın eğimli çatısında malzeme olarak ETFE (ethylene tetrafluoroethylene) kullanılması ise bir başka dikkat çeken uygulama. Plastiğe benzer bir yapısı olan ETFE, yakın zamanda Londra'daki yeni Amerikan Konsolosluğu'nun, Eden projesinin, çatısında da kullanılmış olsa da; US Bank Stadyumu, ETFE çatı uygulamasında, stadyum kategorisinde, Amerika'da bilinen tek örnek.




ETFE, malzeme olarak hem transparan hem de hafif bir malzeme olduğundan, çatıda binayı gökyüzü ile bütünleştiriyor.

ETFE çatı, aynı zamanda bölgenin sert iklim koşulları için de dayanıklı bir malzeme olmasının yanı sıra, gün ışığının içeriye girmesini ve hem oyuncuların hem de seyircilerin kendisini açık havada bir maçta hissetmesini sağlıyor.


HKS, proje esnasında başta toparlabilir, açılır - kapanır bir çatı sistemi düşünse de hem maliyeti proje bütçesinin çok üzerinde olacağından, hem de NFL sezonun sürdüğü Eylül - Şubat aralığında, Minneapolis'de çok sık kar görüldüğünden, çatı yükünün fazla olacağı hesaplandığından, toplanabilir çatı yerine ETFE çatı uygulaması tercih edilmiş.

Çatı eğimi ve şekli ise, İskandinav mimarisi akımında tasarlanmıştır.


Bölgenin ikliminin karlı oluşu, çatıdaki kar yükünü en kısa sürede azaltacak bir form ve en uygun maliyet ile projeyi tamamlama gibi hedefler ile geneleksel İskandinav mimarisi incelenerek, teknoloji ve malzeme ile entegre edilmiştir.


Çatı formu, aynı zamanda, tavanarası ısıtma işlevi görüyor. Güneşten aldığı ışık ve ısıyı tutarak, çatıda biriken karların erimesini sağlıyor.
Bina aynı zamanda ısıyı yükselterek yukarı taşıyan bir yapay iklimlendirme sistemine sahip. Bu sistem ile sıcak hava, aşağıdan yukarı dağıtılarak, tüm seyircilere ulaşıyor.

Yedi adet katmandan oluşan stadyumun, iki adet açık alanı mevcut. Oyun alanından, oturma alanları arasında 12 metre mesafe var.



Yirmi dört tanesi sahada olmak üzere, stadyumun toplam 131 adet locası bulunmakta. Altı adet mekan ise, özel partiler, etkinlikler, düğün, toplantı gibi organizasyonlar için kiralanabiliyor.
Stadyumun içinde yer alan kulüplerden biri, Mystic Lake's Club Purple.

Çatınn üzerinde yer alan kafe alanı ise, kullanıcıların şehri ve gökyüzünü tüm açılarıyla hissedecek şekilde tasarlanmış.




Binanın sürdürülebilir özelliği mevcut. Cam duvarları, plastik çatısı, LED aydınlatmaları ve enerji dönüşümü sağlayan sistemi ile US Green Building Council tarafından, LEED Gold Sertifikası verilmiş bir bina. 



Seyirciler, binaya toplu taşımayla ya da kendi araçları ile gelirler ise stada 20 dakika yürüme mesafesindeki şehre ait 32,000 araç kapasiteli otoparka araçlarını parkederek ulaşabiliyor.
Stadyumun otoparkı sadece 200 araç kapasitesinde olduğundan, bu otoparkı sadece oyuncular kullanabiliyor.


fotoğraflar: Nic Lehoux